Τα τζάκια βιοαιθανόλης είναι ένας νέος τύπος τζακιού που αν και ξεκίνησε η διάθεση τους στην Ελληνική αγορά πριν 20 χρόνια, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γνωρίσει μεγάλη δημοφιλία. Η ανάγκη για περιορισμό της καύσης των ξύλων στις μεγάλες πόλεις, οι νέες ανάγκες στην διαμόρφωση της σύγχρονης κατοικίας αλλά και οι νέες τάσεις στη διακόσμηση κατοικιών & επαγγελματικών χώρων, το καθιστούν μια καλαίσθητη επιλογή τζακιού, εύκολα προσαρμόσιμη λύση για κάθε χώρο και φυσικά value for money επιλογή τζακιού που σε κάθε περίπτωση συμβαδίζει με την ανάγκη περιορισμού της καύση ξύλο

Τι είναι τα τζάκια βιοαιθανόλης

Τα τζάκια βιοαιθανόλης λειτουργούν με καύσιμη ύλη την βιοαιθανόλη. H Βιοαιθανόλη είναι ένα πλήρως μετουσιωμένο διάλυμα αλκοόλης που δεν αποδίδει επικίνδυνους ρύπους, στάχτες, μυρωδιές όπως η καύση ξύλων. Τζάκια βιοαιθανόλης δεν καίνε ξύλα, δεν χρειάζονται καμινάδα ή αεραγωγό ούτε απαιτούν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την λειτουργία τους ενώ παράλληλα αποδίδουν και θερμότητα στο χώρο μας. Μπορούν να λειτουργούν σε εξωτερικό αλλά και σε εσωτερικό χώρο με ασφάλεια με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι οδηγίες σωστής λειτουργίας τους.

Τι είναι η βιοαιθανόλη

Η βιοαιθανόλη είναι ένα άχρωμο βιολογικό αλκοόλ που παράγεται από οργανικά - διατροφικά απορρίμματα . Η διαδικασία της παραγωγής της περνάει από τα στάδια της προεργασίας των πρώτων υλών , ζύμωσης, απόσταξης όπως συμβαίνει και με τις άλλες αλκοόλες. Η βιοαιθανόλη για τα τζάκια απαιτεί και μια επιπρόσθετη διαδικασία της μετουσίωσης. Η μετουσίωση της βιοαιθανόλης είναι Πλήρης, τοποθετούνται σε ποσοστό σχεδόν 3% μετουσιωτικά που εξασφαλίζουν την μη πόσιμη χρήση της και φορολογικά αντιμετωπίζεται ως προϊόν που απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ που θα αύξανε δραματικά το κόστος της.

Ποιοι τύποι τζακιών βιοαιθανόλης υπάρχουν

Τα τζάκια βιοαιθανόλης τα διαχωρίζουμε σε κάποιες κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης τους. Τα τζάκια βιαιθανόλης είναι: α) Επιδαπέδια  β) Επιτραπέζια  γ) Επιτοίχια  δ) Εντοιχιζόμενα  ε) Κιτ - Καυστήρες βιοαιθανόλης, χωρις την εστία τους. Κανένα τζάκι βιοαιθανόλης δεν χρειάζεται καμινάδα ή αεραγωγό , επομένως αν κάποιος επιθυμεί να το τοποθετήσει στο δάπεδο μπορεί απλά να το τοποθετήσει ένα Επιδαπέδιο ή Επιτραπέζιο τζάκι βιοαιθανόλης στο δάπεδο σαν ένα έπιπλο ή πάνω σε κάποιο τραπέζι αντίστοιχα. Αν κάποιος θελήσει να το τοποθετήσει στο τοίχο χωρίς μερεμέτια ή κάποιο εξειδικευμένο τεχνίτη , όπως μία βάση τηλεόρασης. Κάλλιστα κάποιος μπορεί να προσαρμόσει ένα εντοιχιζόμενο τζάκι σε μία κατασκευή από γυψοσανίδα ή κάποιο άλλο πυράντοχο υλικό σε μια σύνθεση που θα περιλαμβάνει τηλεόραση ή ράφια. Οι καυστήρες βιοαιθανόλης προτιμώνται από ειδικούς μηχανικούς ή αρχιτέκτονες που θα σχεδιάσουν με ασφάλεια και υπευθυνότητα μια κατασκευή ακριβώς στα σχέδια του χώρου τους. Προσοχή οι ειδικές κατασκευές με καυστήρες απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις και δεν συστήνονται σε μη ειδικούς τεχνίτες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του;

Α) Τα τζάκια βιοαιθανόλης δεν χρειάζονται καμινάδα ή αεραγωγό, τοποθετούνται εύκολα σε δάπεδο ή σε τοίχο, χωρίς την ανάγκη ειδικού τεχνίτη. Τα τζάκια βιοαιθανόλης δεν χρειάζονται άδεια από την πολεοδομία , και πολύμηνες εργασίες στο χώρο μας για να εγκατασταθούν. Μετακινούνται και μεταφέροντα εύκολα σε περίπτωση που θέλετε να τους αλλάξετε θέση στο χώρο σας. 

Β) Η μοντέρνα αισθητική του τα κάνουν διακριτά μέσα στο χώρο μας. Τα τζάκια, όπως τα έχουμε συνηθίσει, αν και εντυπωσιάζουν με την φλόγα τους , δεν διακρίνονται για την αισθητική τους ή τον μοναδικό σχεδιασμό τους. Τα τζάκια βιοαιθανόλης κάνουν την διαφορά με την αισθητική τους, δίνουν μοντέρνα εικόνα και μοναδική αισθητική . Είναι δύσκολο να τα προσπεράσει απαρατήρητα ο επισκέπτης σας!

Γ) Τα τζάκια βιοαιθανόλης δεν απαιτούν συντήρηση ή service από ειδικό τεχνίτη και δεν λερώνουν το χώρο μας. Δεν χρειαζόμαστε χρόνο για σχολαστικά καθαρίσματα ή πολυδάπανες εργασίες συντήρησης.

Δ) Τα τζάκια βιοαιθανόλης θεωρούνται λιγότερο επιβαρυντικά προς το περιβάλλον τζάκια σε σχέση με τα τζάκια ξύλου εφόσον αποτελούν υποκατάστατο της καύσης ξύλου με όλες τις επιβαρύνσεις που συνεπάγεται σε θέματα εκπομπών μικροσωματιδίων και επικίνδυνων ρύπων. Επιπλέον η χρήση και η αξιοποίηση οργανικών και διατροφικών απορριμμάτων προσθέτει θετικά στα οφέλη της ανακύκλωσης.

Πως λειτουργεί ένα τζάκι βιοαίθανόλης;

Η διαδικασία λειτουργίας του έχει ως εξής: Βάζουμε το καύσιμο, την βιοαιθανόλη σε ένα δοχείο-δοσομετρητή ώστε να υπολογίσουμε τη σωστή ποσότητα καυσίμου για τον ανεφοδιασμού. Προσοχή. Το καύσιμο που βάζουμε σε κάθε καυστήρα δεν θα πρέπει να ξεπερνά την ενδεδειγμένο ποσότητα (Μέγιστη ποσότητα τα 2/3 της χωρητικότητας του δοχείου). Όλοι οι καυστήρες έχουν μία ένδειξη max εσωτερικά όπου δεν θα πρέπει να την ξεπερνάμε. Την στιγμή του ανεφοδιασμού του, αν μας χυθεί καύσιμο έξω από το δοχείο, το καθαρίζουμε με ένα καθαρό πανί, πριν ανάψουμε το τζάκι μας. Αφού βάλουμε τη σωστή ποσότητα καυσίμου στον καυστήρα του τζακιού μας, με ένα αναπτήρα - φλόγιστρο γίνεται η ανάφλεξη και το τζάκι σας ξεκινάει την καύση του. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο που ακολουθεί με pause ώστε να μελετήσετε πιο προσεκτικά την διαδικασία λειτουργίας του με ενεργοποιημένους υπότιτλους

Είναι ασφαλές το τζάκι βιοαιθανόλης

Το τζάκι βιοαιθανόλης είναι ασφαλές για καύση σε εξωτερικό αλλά και εσωτερικό χώρο. Όλες οι καύσεις απαιτούν μία μικρή ποσότητα οξυγόνου και αποδίδουν λίγο διοξείδιο του άνθρακα. Αν ο χώρος μας έχει καλή μόνωση ενδέχεται να χρειαστεί αερισμός ειδικά αν το τζάκι μας λειτουργεί για αρκετό χρονικό διάστημα σε κλειστό χώρο. Το τζάκι βιοαιθανόλης δεν παράγει επικίνδυνα μικροσωματίδια και ρύπους που να απατούν εγκατάσταση εξαερισμού. Όπως όλα τα τζάκια , ετσι και το τζάκι βιοαιθανόλης απαιτούν την επίβλεψη μας και την προσοχή μας ώστε να εφαρμόζονται σωστά οι οδηγίες λειτουργίας τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *