ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗ ΓΙΑ ΤΖΑΚΙΑ

H βιοαιθανόλη είναι ένα άχρωμο βιολογικό αλκοόλ που παράγεται από βιολογικά απορρίμματα (διατροφικά απόβλητα, απόβλητα κήπων) ύστερα από τη συλλογή τους μέσω της ανακύκλωσης . Η βιοαιθανόλη ώς καύσιμο κάνει σχεδόν τέλεια καύση γι αυτό το λόγο δεν εκπέμπει καυσαέρια ή επικίνδυνα μικροσωματίδια όπως η καύση ξύλου. Το αποτέλεσμα της καύσης της αιθυλικής αλκοόλης είναι λίγοι υδρατμοί και ελάχιστη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα όπως αυτό που προκύπτει από την ανθρώπινη αναπνοή. Για την παραγωγή της αιθυλικής αλκοόλης ακολουθούνται τα εξής στάδια.

Στάδια παραγωγής καυσίμου

1. Προεργασία πρώτης ύλης: Πρώτες ύλες όπως γλυκό σόργο, τα τεύτλα, το καλαμπόκι, το σιτάρι, το ξύλο ιτιάς, ο μίσχανθος, η αγριαγκινάρα ή οργανικά -διατροφικά απορρίμματα , όπου επεξεργάζονται κατάλληλα.

2. Ζύμωση: Κατόπιν ακολουθεί η διάλυση των σακχάρων σε νερό με την προσθήκη ζύμης ή άλλων μικροοργανισμών.

3. Απόσταξη: Απόσταξη και διαχωρισμός της βιοαιθανόλης συγκέντρωσης τουλαχιστον 92-95%

4. Μετουσίωση: Μετά την παραγωγή της Αιθυλικής αλκοόλης και σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία η αιθυλική αλκοόλη μετουσιώνεται πλήρως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τα τζάκια και όχι ως πόσιμη αλκοόλη.

Καύση Βιοαιθανόλης

Όπως η φλόγα του παραδοσιακού μας τζακιού έτσι και η καύση της αιθυλικής αλκοόλης στα οικολογικά τζάκια χρειάζεται λίγο οξυγόνο. Γι αυτό το λόγο προτείνουμε κατά την λειτουργία του, ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ανανεώνεται ο αέρας του δωματίου που είναι τοποθετημένο το τζάκι μας, αν ο χώρος είναι μικρότερος από 25τμ. Προσοχή κατά την διάρκεια της καύσης ή όταν είναι ζεστό το δοχείο καύσης, δεν ανεφοδιάζουμε ΠΟΤΕ το τζάκι μας με βιοαιθανόλη, διότι είναι εύφλεκτο υγρό και υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Αποθήκευση Βιοαιθανόλης

α)Η βιοαιθανόλη, μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης, πρέπει να αποθηκεύεται σε καλά αεριζόμενο χώρο όπου δεν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες & ΔΕΝ υπάρχουν θερμές επιφάνειες, καθώς αποτελεί εύφλεκτο υλικό και υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

β) Διατηρείται το Πώμα του Δοχείου καλά κλεισμένο.

γ) Δεν συνίσταται να αποθηκεύεται πολύ μεγάλες ποσότητες καυσίμου

Κίνδυνοι – Προειδοποιήσεις

Οδηγίες Ασφαλείας:

  • Δεν συμπληρώνουμε καύσιμο όταν το τζάκι μας είναι αναμμένο
  • Δεν συμπληρώνουμε καύσιμο όταν η εστία δεν εχει κρυώσει επαρκώς
  • Αν χυθεί υγρό εκτός δοχείου καύσης , το καθαρίζουμε πρίν ανάψουμε το τζάκι μας
  • Απομακρύνουμε συσκευές ή ότιδήποτε δίνει ρεύμα αέρα προς την φλόγα
προφυλαξεις τζακια βιοαιθανόληαγορά βιοαιθανόλης

α) Οι Ατμοί του καυσίμου και το καύσιμο είναι πολύ εύφλεκτο : Πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από υψηλές θερμοκρασίες, από φλόγα, ή θερμές επιφάνειες

β) Η κατάσβεση της φλόγας σε περίπτωση πυρκαγιάς γίνεται με πυροσβεστήρα CO2 , ξηράς σκόνης ή ειδικό αφρό. Για μικρές φωτιές : Εάν έχετε χάσει τον έλεγχο της φλόγας, ( λόγω σφάλματος ή τυχαίας διασποράς του καυσίμου) και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, περιορίστε την ένταση με ψεκασμό (διασκορπόμενος ψεκασμός) σταγονιδίων νερού, από ασφαλή απόσταση. Για μεγάλες φλόγες: το Νερό ίσως να μην είναι απολύτως αποτελεσματικό γιατί η κατά μήκος εκτόξευση του, πιθανόν να διασκορπίσει τους εύφλεκτους ατμούς της καύσης και να προκαλέσει διασπορά της φλόγας ή τραυματισμό.

Προσοχή : Δεν πρέπει να εκτοξεύεται Νερό , κατά μήκος, επάνω στη φλόγα, από κοντινή απόσταση.

Προσοχή: Σε κάθε επικίνδυνη περίπτωση φωτιάς καλούμε την πυροσβεστική υπηρεσία :199 ή το 112.

γ) Η ρίψη του υγρού σε αγωγό αποχέτευσης ίσως προκαλέσει κίνδυνο για έκρηξη ή πυρκαγιά.

δ) Η ρίψη του υγρού στο έδαφος ή σε λίμνες & θάλασσες ΔΕΝ είναι ενδεδειγμένη για την προστασία του περιβάλλοντος (Υδροφόρου ορίζοντα, χλωρίδας & πανίδας).

Μέτρα πρώτων βοηθειών για το καύσιμο

α) Σε περίπτωση επαφής του καυσίμου, με τα μάτια : Αμέσως πλύνετε τα μάτια με τρεχούμενο νερό τουλάχιστον για 15 λεπτά. Και με ανοιχτά τα βλέφαρα. Αν φοράτε φακούς επαφής αφαιρέστε τους. Αν ο ερεθισμός παραμείνει αναζητήστε ιατρική υποστήριξη

β) Σε περίπτωση παρατεταμένης εισπνοής : Αναζητήστε καθαρό αέρα και αερίστε καλά το χώρο σας.

γ) Σε περίπτωση Κατάποσης του Καυσίμου: Μην προκαλέσετε εμετό. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό το στόμα και ζητήστε ιατρική υποστήριξη.

δ) Επαφή με το δέρμα: Το καύσιμο δεν είναι πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα με την Επαφή , αν συμβεί αυτό, (σε σπάνιες περιπτώσεις) τότε πλύνετε καλά το σημείο όπου ήρθατε σε επαφή με σαπούνι και νερό, ξεπλύνετε με άφθονο νερό και αφαιρέστε τα ρούχα σας, αν έχουν έρθει σε επαφή με το καύσιμο.

Προσοχή: Το καύσιμο πρέπει να βρίσκεται μακριά από Παιδιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *