Τι καύσιμο να χρησιμοποιώ για το τζάκι βιοαιθανόλης;

Το καύσιμο που χρησιμοποιούμε για την καύση του τζακιού μας είναι αποκλειστικά η βιοαιθανόλη. Η βιοαιθανόλη ειναι βιολογική αλκοόλη άνω των 92% βαθμών που παράγεται απο οργανικές ύλες & περιέχει μικρή ποσότητα μετουσιωτικών για την αποφυγή της χρήσης της ώς πόσιμη αλκοόλη. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ.

Πως γίνεται η τοποθέτηση τους;

Η τοποθέτηση ενός τζακιού βιοαιθανόλης είναι εύκολη γιατί τοποθετούνται χωρίς καμινάδα , χωρίς αεραγωγό & χωρίς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα επιδαπέδια και επιτραπέζια τζάκια δεν χρειάζονται εγκατάσταση , απλά τοποθετούμε τη συσκευή στο χώρο που επιθυμούμε και την μεταφέρουμε εύκολα όπως άλλες επιτραπέζιες συσκευές. Τα επιτοίχια ή εντοιχιζόμενα τζάκια τοποθετούνται εύκολα στον τοίχο, χωρίς μερεμέτια. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία

       Σχεδιο τοποθέτησης για τζάκι βιοαιθανόλης                 Σχεδιο τοποθετησης για τζάκια βιοαιθανόλης

Πως λειτουργούν τα τζάκια βιοαιθανόλης;

 Βάζουμε το καύσιμο σε ένα δοχείο-δοσομετρητή ώστε να υπολογίσουμε τη σωστή ποσότητα καυσίμου για τον ανεφοδιασμού. Προσοχή. Το καύσιμο που βάζουμε σε κάθε καυστήρα δεν θα πρέπει να ξεπερνά την ενδεδειγμένο ποσότητα (Μέγιστη ποσότητα τα 2/3 της χωρητικότητας του δοχείου). Ολα τα καυστηράκια έχει μία ενδειξη max εσωτερικά όπου δεν θα πρέπει να την ξεπερνάμε. Αν μας χυθεί καύσιμο έξω απο το δοχείο, την στιγμή του ανεφοδιασμού του, το καθαρίζουμε με ένα καθαρό πανί, πρίν ανάψουμε το τζάκι μας. Αφού βάλουμε τη σωστή ποσότητα καυσίμου στον καυστήρα του τζακιού μας, με ένα αναπτήρα – φλόγιστρο γίνεται η ανάφλεξη και το τζάκι σας ξεκινάει την καύση του.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Διαβάστε περισσότερα για την Λειτουργία τους Εδώ

Τα τζάκια βιοαιθανόλης ζεσταίνουν το χώρο μας;

Όλα σχεδόν τα τζάκια αλλά και τα τζάκια βιοαιθανόλης αποτελούν συμπληρωματικό μέσο θέρμανσης για το σπίτι μας, όχι κυριο. Τα τζάκια βιοαιθανόλης παράγουν θερμότητα και είναι πολύ πιθανό, στο δωμάτιο που θα λειτουργούν, να μην χρειαστούμε επιπλέον θέρμανση, τους χειμερινούς μήνες.  Ένα τζάκι βιοαιθανολης μπορεί να θερμάνει ένα δωμάτιο έως 50τμ  ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό και το είδος δοχείων καύσης που διαθέτει.

Τι κατανάλωση έχει το τζάκι βιοαιθανόλης

Η κατανάλωση του τζακιού βιοαιθανόλης είναι ανάλογη της απόδοσης του & της ρύθμισης της φλόγας. Κατά μέσο όρο ένα τζάκι βιοαιθανόλης καίει το λίτρο σε 4 ώρες, ανα καυστήρα, και αντίστοιχα το κόστος είναι περίπου 1 ευρώ ανά ώρα καύσης με τις τρέχουσες τιμές αγοράς της βιοαιθανόλης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η καύση της βιοαιθανόλης εχει επιπτώσεις στην υγεία; Υπάρχουν κίνδυνοι;

Η καύση της βιοαιθανόλης δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Η βιοαιθανόλη είναι ένα άοσμο, κατά την καύση βιολογικό αλκοόλ που παράγεται από διατροφικά και οργανικά απορριμάτα, και περιέχει μόνο αλκοόλ, ελάχιστη ποσότητα νερού και μετουσιωτικών . Κατά την καύση της, η βιοαιθανόλη, παράγει ελάχιστη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμούς, σε αντίθεση με την καύση ξύλου που παράγει επικίνδυνα μικροσωματίδια και τοξικά αέρια. Η εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ένα τζάκι βιοαιθανόλης είναι ελάχιστες ενώ δεν είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο.

Η εισπνοή της βιοαιθανόλης απευθείας από το δοχείο ή κατάποση ή η επαφή του καυσίμου με τα μάτια ή το δέρμα, ενέχει κάποιες προειδοποιήσεις ασφαλείας. Διαβάστε περισσότερα για το καύσιμο ΕΔΩ

Γενικότερα υπάρχουν κίνδυνοι όταν λειτουργεί οποιοδήποτε τζάκι στο χώρο μας. Συγκεκριμένα , η φλόγα είναι πραγματική και θα πρέπει να έχουμε υπο την επίβλεψη μας παιδιά και κατοικίδια, οσο λειτουργεί το τζάκι μας. Κανένα άλλο αντικείμενο δεν πρέπει να τοποθετείται και να καίγεται στη φλόγα του τζακιού μας εκτός απο το ενδεδειγμένο καύσιμο. Δεν αγγίζουμε την φλόγα και απομακρύνουμε εύφλεκτα υλικά δίπλα απο το τζάκι μας.

Είναι ασφαλές να λειτουργεί σε εσωτερικό χώρο;

Το τζάκι βιοαιθανόλης είναι ασφαλές για καύση σε εσωτερικό χώρο. Όλες οι καύσεις απαιτούν μία μικρή ποσότητα οξυγόνου και αποδίδουν λίγο διοξείδιο του άνθρακα. Αν ο χώρος μας έχει καλή μόνωση ενδέχεται να χρειαστεί αερισμός ειδικά αν το τζάκι μας λειτουργεί για αρκετό χρονικό διάστημα σε κλειστό χώρο. Το τζάκι βιοαιθανόλης δεν παράγει επικίνδυνα μικροσωματίδια και ρύπους που να απαιτούν εγκατάσταση εξαερισμού.

Μυρίζουν κατά την καύση; η μήπως βγάζουν καπνό και μαυρίλες;

Τα τζάκια βιοαιθανόλης δεν παράγουν καπνό, ούτε μυρωδιές & επικίνδυνα μικροσωματίδια . Ελάχιστη μυρωδιά οινοπνεύματος είναι πιθανό να υπάρχει κατά την άναμμα ή κατά το σβήσιμο του. Ωστόσο η μυρωδιά που ίσως εντοπιστεί είναι ελάχιστη και το 99% των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν δεν ενοχλούνται. Μελετήστε παρακάτω τους λόγους που πιθανότατα ευθύνονται για ενδεχόμενη έντονη μυρωδιά ή απευθυνθείτε στο προμηθευτή του προϊόντος για πληροφορίες.

Πώς γίνεται η διακόσμηση της εστίας του τζακιού μας;

Η εστία ενός τζακιού βιοαιθανόλης μπορεί να διακοσμηθεί με κεραμικά πυράντοχα ξύλα ή βότσαλα. Τα διακοσμητικά ξύλα ή βότσαλα τοποθετούνται γύρω από την εστία και όχι στο σημείο της εστία που βγαίνει η φλόγα ή ακριβώς επάνω στη φλόγα. Αυτό γίνεται κυρίως διότι αν τοποθετηθούν επάνω στη φλόγα θα παρεμποδίζεται η παροχή οξυγόνου και άρα η σωστή καύση της βιοαιθανόλης με αποτέλεσμα να προκύψουν μυρωδιές είτε απο την ατελή καύση της βιοαιθανόλης, είτε απο την καύση της κεραμικής επίστρωσης τους. Προσοχή δεν τοποθετούμε άλλα ευφλεκτα ή μη εγκεκριμένα αντικείμενα στην εστία του τζακιού μας

Το τζάκι βιοαιθανόλης χρειάζεται συντήρηση;

Τα περισσότερα τζάκια βιοαιθανόλης δεν χρειάζονται συντήρηση εκτός από τον τυπικο καθαρισμό τους . Τα τζάκια όπου αποτελούνται από καποια δοχεία καύσης με λεπτα τοιχωματα, πιθανόν να χρειαστούν αντικατάσταση ύστερα από 3-7 χρόνια ανάλογα την χρήση τους. Τα τζάκια που αποτελούνται από Βιοκαυστήρες (box-in-the-box) ή καυστήρες με διπλά τοιχώματα δεν χρειάζονται αντικατάσταση αλλά μόνο τακτικό καθαρισμό.

Είναι το τζάκι βιοαιθανόλης επιβαρυντικό προς το περιβάλλον;

Το τζάκι βιοαιθανόλης είναι το λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβαλλον

1) Τα τζάκια βιοαιθανόλης χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο ενός τζακιού ξύλου τα οποία αποδίδουν λόγω της καύσης του ξύλου, καυσαέρια και μικροσωματίδια που είναι τοξικά & επικίνδυνα για μακροχρόνια εισπνοή από τον άνθρωπο. Δεδομένου ότι η καύση ξύλου έχει επιβαρύνει πολύ την ατμόσφαιρά, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι σημαντικό να επισημάνουμε την συνεισφορά μιας ενδεχόμενης μετατροπή ενός τζακιού ξύλου σε βιοαιθανόλης

2) Αντίθετα με τα τζάκια ξύλου, στα τζάκια βιοαιθανόλης λειτουργούν με βιοαιθανόλη , ένα βιολογικό αλκοόλ (προηγμένο βιοκαύσιμο 4ης γενιάς) , το οποίο παράγεται από την ανακύκλωση οργανικών & διατροφικών απορριμάτων. Η παραγωγή του καυσίμου συμβάλλει στην ενθάρρυνση της ανακύκλωσης & στην αξιοποίηση των οργανικών απορριμάτων.

Το τζάκι βιοαιθανόλης αποδίδει μια μικρή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, όπως όλες οι καύσεις ενώ προσφέρει και θερμότητα που καλύπτει σε κάποιο βαθμό ανάγκες θέρμανσης (ανάλογα τον τύπο και το είδος του τζακιού). Επομένως , θα λέγαμε αν όχι ότι ειναι φιλικό προς το περιβάλλον ότι ειναι το λιγότερο επιβαρυντικό δεδομένου των αναγκών που καλύπτει.

Ποιοι οι λόγοι που μπορεί να μυρίζει ένα τζάκι βιοαιθανόλης;

Οι βασικότεροι λόγοι είναι :

Α) Η μή ικανοποιητική ποσότητα οξυγόνου στην εστία:

Το τζάκι βιοαιθανόλης εκτός από καύσιμο χρειάζονται και μία μικρή ποσότητα οξυγόνου για να επιτελέσει τέλεια καύση. Η ατελή καύση σημαίνει ότι η βιοαιθανόλη, λόγω έλλειψης οξυγόνου, εξατμίζεται άκαυστη και άρα το τζάκι μας ίσως δώσει μυρωδιά κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.

Πρακτικά σημαίνει ότι:

α1) Οτιδήποτε εμποδίζει το τζάκι μας να πάρει οξυγόνο το απομακρύνουμε. Π.χ Μη ενδεδειγμένοι Γυάλινα προστατευτικά ή φράχτες που τοποθετούνται μπροστά στο τζάκι μας .

α2) Τα διακοσμητικά ξύλα ή βότσαλα είναι καλό να τοποθετούνται γύρω από τη φλόγα και όχι πάνω στην οπή του καυστήρα που βγαίνει η φλόγα ώστε να μην εμποδίζουν την έξοδο της φλόγας και την παροχή οξυγόνου.

α3) Όσο πιο μικρός είναι ο χώρος που έχουμε τοποθετήσει το τζάκι μας , τόσο πιο συχνά πρέπει να γίνεται σωστός αερισμός του χώρου ώστε να υπάρχει επάρκεια σε οξυγόνο.

α4) Δεν ενδείκνυται παράλληλη λειτουργία κλιματιστικού ή άλλου θερμαντικού μέσου στο ίδιο χώρο που είναι τοποθετημένο το τζάκι μας. Καθώς παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του & πιθανόν να προκύψουν μυρωδιές.

Σημαντική ένδειξη ότι το τζάκι μας έχει πρόβλημα επάρκειας οξυγόνου είναι το χρώμα της φλόγας. Η Μπλε φλόγα κατά την διάρκεια την καύσης σημαίνει έλλειψη οξυγόνου για τη σωστή καύση της βιοαιθανόλης. (Στο άναμμα ή στο σβήσιμο είναι φυσιολογικό να έχει λίγο μπλε χρώμα η φλόγα.)


Β) Είναι σημαντικό να δούμε την ποιότητα του δοχείου καύσης. Σε μερικά αυτοσχέδια δοχεία καύσης λόγω λαθών στη μελέτη κατασκευής τους ή ατοχία υλικού να παρουσιάζουν προβλήματα με μυρωδιές ή καπνό.

Γ) Η ποιότητα του καυσίμου. Η βιοαιθανόλης διατίθεται στην αγορά σε διάφορες ποιότητες ανάλογα την εταιρεία παραγωγής-διακίνησης, την απόσταξη της, τα συστατικά της αλλά και την αναλογία των μετουσιωτικών. Υπάρχουν καύσιμα που έχουν υποστεί μια δευτερογενή επεξεργασία καθαρισμού (διαδικασία διόρθωσης) και υπερέχουν σε ποιότητα ειδικά όταν πρόκειται για καύση σε εσωτερικό χώρο, τέτοιο καύσιμο είναι το καύσιμο Bionlov που αποκλειστικά εισάγουμε και προμηθεύουμε την εγχώρια αγορά.

Η μετουσίωση που περιέχει η βιοαιθανόλη πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη, βάση των κανονισμών της Ευρωπαικής ένωσης, ώστε να ειναι ασφαλής για το χρήστη και απαλλασσόμενο από ΕΦΚ . Συγκεκριμένα τα μετουσιωτικά πρέπει να είναι ΜΟΝΟ: 1) 2-Butanone ή μεθυλαιθυλοκετόνη( MEK, Methyl ethyl Ketone) 2) ισοπροπροπυλική αλκοόλη ή 2-προπανολη Isopropyl alcohol & ΒΙΤRΕΧ. ΠΡΟΣΟΧΗ. Οποιαδήποτε άλλη μετουσίωση είναι εκτός ευρωπαικής νομοθεσίας & η πώληση της δεν ειναι σύννομη και άρα ασφαλής. Ζητήστε να ενημερώνεστε για το φυλλάδιο ασφαλείας (MSDS) του προϊόντος που αγοράζετε αν έχετε κάποια αμφιβολία για την ποιότητα του.

Δ) Πρέπει το δοχείο μας να καθαρίζεται τακτικά ώστε σκόνες ή άλλες ακαθαρσίες να μην επηρεάζουν την καύση της βιοαιθανόλης.
Το καθάρισμα γίνεται χωρίς χημικά στην περιοχή του δοχείου καύσης. Το καθάρισμα πρέπει να γίνεται χωρίς χημικά στην περιοχή του δοχείου καύσης. Καθαρίστε το εσωτερικά αφαιρώντας τον κεραμοβάμβακα, κατόπιν σκουπίστε το καλά με ένα στεγνό πανί. Εάν δεν ειναι επικτό να αφαιρεθεί ο κεραμοβάμβακας χρησιμοποιηστε αέρα ή απορροφήστε τυχόν υπολείμματα με το ακροφύσιο της ηλεκτρικής σκούπας

Ε) Η φλόγα δεν πρέπει να αγγίζει συστηματικά κανένα σημείο της εστίας του τζακιού. Αν καίει συστηματικά την εστία ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο που έχει τοποθετηθεί πάνω στη φλόγα, θα προκύψουν μυρωδιές απο την καύση των υλικών που θα καίγονται. Αν το τζάκι μας έχει μικρό βάθος και η φλόγα αγγίζει συστηματικά την πλάτη της εστίας ή οποιοδήποτε άλλο σημείο της , μειώνουμε υποχρεωτικά την ένταση της φλόγας. Αν η μείωση της εντασης δεν είναι εφικτή , ενημερώνουμε τον κατασκευαστή-προμηθευτή του τζακιού μας.

Δ) Η χρήση αρωμάτων σε μεγάλη αναλογία ή η ανάμειξη με τη βιοαιθανόλη μπορεί εκτός απο έντονη οσμή να επηρεάσει με μουτζούρες από καπνό. Συνιστάται μικρές αναλογίες, εως 2 σταγόνες ανα καυστήρα, σε εξωτερικό σημείο του καυστήρα, οχι εντός.

Γιατί το καύσιμο Bionlov έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα καύσιμα του ανταγωνισμού;

Μια διαδεδομένη άποψη είναι ότι τα καύσιμα για τζάκια βιοαιθανόλης τύπου 100% είναι τα καλύτερα στην αγορά σε σχέση με ενδεχόμενες μυρωδιές, κατά την καύση. Αυτός ο Μύθος καταρρίπτεται αξιολογώντας την διαδικασία παραγωγής της φυτικής αιθανόλης και τα υπάρχοντα στοιχεία.

Τα βιοκαύσιμα με ισχύ 100% δημιουργούνται αφυδατώνοντας το απόσταγμα. Δυστυχώς, η απομάκρυνση του νερού δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη μυρωδιά της αιθανόλης. Η μυρωδιά συχνά προέρχεται από διάφορες ακαθαρσίες ( ρητίνες ή χημικές ενώσεις ) που αφαιρούνται μόνο μέσω της διαδικασίας διόρθωσης. Οι αφυδατωμένες αιθανόλες, τύπου 100%, γνωστές και ως τεχνιτές-βιομηχανικές αιθανόλες, δεν υφίστανται ποτέ διόρθωση και οι πρώτες ύλες της ειναι συνήθως πετροχημικές ουσίες.

Πηγή: https://bionlov.ch/en/       Bionlov Ελλάδας & Κύπρου : https://www.bionlov.gr

Πώς γίνεται σωστά η αλλαγή από άλλη αιθανόλη σε Bionlov;

Αν έχετε δοχεία βιοαιθανολης χωρίς κεραμοβαμβακα στο εσωτερικό του, τότε αφαιρείτε το δοχείο από την εστία, το πλένετε καλά και το αφήνετε να στεγνώσει η το σκουπίζετε με καθαρό και στεγνό πανί. Αν το δοχείο σας περιέχει κεραμοβάμβακα , τον αφαιρείται και καθαρίζετε με την ίδια διαδικασία που προαναφέραμε. Για καλύτερο αποτέλεσμα προτείνουμε , όπου είναι δυνατόν, την αντικατάσταση του κεραμοβάμβακα λόγω της αδυναμία του να πλυθεί και για το ενδεχόμενο να έχουν μείνει ακαθαρσίες μέσα στο δοχείο, όπως ρητίνες η άλλες ακαθαρσίες που περιείχε προηγούμενο καύσιμο. Δυστυχώς, στους καυστήρες με ελαφρόπετρα είναι δύσκολο να γίνει κάποιος καθαρισμός.

Τι απόδοση έχει ένα τζάκια βιοαιθανόλης;

Ένα τζάκι βιοαιθανόλης δεν είναι μία ηλεκτρική συσκευή ,η κάποια συσκευή κλειστής καύσης όπου θα μπορούσαμε ακριβώς να υπολογίσουμε την κατανάλωση και την απόδοση. Αυτό συμβαίνει διότι η καύση, εκτός από βιοαιθανόλη χρειάζεται και μία μικρή ποσότητα οξυγόνου που την αντλεί από τον περιβάλλον χώρο. Επομένως η κατανάλωση μπορεί να υπολογιστεί κατά προσέγγιση σε πολλές περιπτώσεις. Σας παραθέτουμε ένα πίνακα με την απόδοση της βιοαιθανόλης σε σχέση με άλλα καύσιμα.

Πινακας συγκρισης

Ποιά είναι η σωστή θεση στο τζάκι κάτω από τηλεόραση;

Δείτε την παρακάτω εικόνα: Και οι τρείς παρακάτω επιλογές είναι κατάλληλες ώστε η θερμότητα να μην επηρεάσει την οθόνη της τηλεόρασης σας.

τηλεοραση και τζάκι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *